Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest najbardziej specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.