Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno podkreśla technikę.
dobra kuchnia włoska Kraków
Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.