Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to dopuszczalne, szczególnie, że towarzyszyła im niezmiernie niejednokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na bystry pomysł, a jak wiadomo niezmiernie wielokrotnie takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi oraz bardzo szybko wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one po prostu odpowiednie, a nie tylko świeże. Z od czasu do czasu nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
restauracja sushi w Krakowie
Pierwotnie jednakże słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować niesłychanie długo, nim stało się istotnie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.