Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak również rewelacyjnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.
Desery mrożone minimelts
Przepysznym, słodkim oraz dobrym również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z dobrą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Pobocznym atutem jest również to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu