Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wskutek tego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, ale także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
Restaurants in Main Market
Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są perfekcyjne, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.